Állandó kiállítás - Bajna

Az Ördöglovas kastélya
A bajnai Sándor–Metternich-kastély kiállítása

A Bajna központjában álló kastély hosszú évtizedek óta méltatlan állapotban, lepusztulva várta az újjászületést. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében már több csodásan felújított kastélyt is láthatunk, de a bajnai épület átváltozása rendkívüli: szinte a romjaiból kellett újjávarázsolni az Ördöglovas egykori kastélyát. Több évtizednyi elhanyagoltság, majd egy díjnyertes felújítás után 2021-ben végre kívül-belül újjászületve, a hazai klasszicista építészet kiemelkedő alkotásához méltó külsővel várja látogatóit a bajnai kastély.

 

 

A kastély földszintjén az épület múltja elevenedik meg, az építéstörténet mellett a pusztulás időszaka is bemutatásra kerül.

A földszinten a kastély feltárt barokk falfestményei, valamint a kastélykápolnának és a bajnai plébániának Mária Terézia királynő lánya, valamint a kastély úrnői által adományozott – iparművészeti jelentőségű – miseruhák képezik a legfontosabb látványosságot. Archív fényképek, tervek, festmények és interjúk segítségével bemutatjuk az épület történetét, valamint a kialakításában részt vevő jelentős művészeket. A kastély fénykora mellett megjelenik a pusztulás kora, a II. világháborút követő korszak, valamint bemutatásra kerülnek a kastélyhoz kapcsolódó, majd’ harminc éve zajló régészeti és művészettörténeti kutatások és ezek eredményei (fényképeken, filmrészleteken és tárgyleletekben). A kastély történetét animációs filmek is bemutatják érthető és szórakoztató formában.

 

 

A kastély emeletén berendezett kiállításban Sándor Móricot és lányát, Metternich-Sándor Paulinát ismerheti meg több aspektusból a látogató.

Az egykori főnemesi rezidenciában berendezett, „Az Ördöglovas kastélya” című állandó kiállítás két olyan különleges személyiséget mutat be, akik vitán felül korunkban is megérdemlik a reflektorfényt – hiszen a 19. századi Európa hírességei voltak. Sándor Móric, a hajmeresztő lovasbravúrjairól elhíresült gróf volt a kastély leghíresebb tulajdonosa, és ő alakíttatta át az egykori barokk épületet a ma is látható klasszicista stílusú műremekké. Ebben két mesteri partner volt segítségére: Hild József az épület külső átalakítását tervezte meg, a klasszicista dísztermeket pedig Alessandro Sanquirico, a milánói Scala díszlettervezője alakította ki. Az előbbi keze nyoma már messziről szembetűnik a festői környezetben elhelyezkedő épületen, míg az olasz művész munkáját a restaurált és újra berendezett Raffaello- és az Etruszk-teremben csodálhatjuk meg.

Az északi traktus első terme Sándor Móricot, az érzékeny, művészlelkű magánembert mutatja be, aki kiválóan citerázott, s maga is írt kisebb zeneműveket, amelyek először szólalnak meg a nagyközönség számára e teremben. A következő helyiségben a gróf, mint vakmerő lovas jelenik meg. Itt a lóugratások és vakmerő lovasbravúrok korabeli ábrázolásain túl a látogató VR-szemüveges szimulációs állomáson közvetlenül is átélheti azt a sportteljesítményt, amely miatt híressé vált Sándor Móric lovas tudása. A következő teremben, mint anglomán grófot mutatjuk be a ház egykori urát, aki szeretett vadászni, lóversenyezni, és kastélya berendezése is ezt az ízlésvilágot tükrözte.

A kiállítás másik főszereplője a gróf lánya és örököse, Metternich-Sándor Paulina. A hercegné korának igazi divatdiktátora volt, aki élénk és szerteágazó társadalmi életet élt. A női szárny első terme a fiatal Paulina drezdai és párizsi éveit eleveníti fel. E teremben a látogató egyenesen III. Napóleon udvarába nyerhet betekintést, hiszen Paulina a császár hitvesének, Eugéniának lett bizalmasa. A teremben megjelenik a Metternich házaspár (Richard von Metternich és Paulina von Metternich) nagyvonalú párizsi otthona, s a látogató kényelmesen, mintegy mozizva kap diavetítést a korszakot és Paulina párizsi éveit bemutató képekből. A párizsi Tannhäuser-bemutató történetén keresztül a franciák Wagnerhez fűződő viszonyáról kap a látogató ízelítőt. A sarokszalonban megtekinthetők a rekonstruált Worth-ruhamodellek, amelyek Paulina és a korszak legelegánsabb párizsi ruhaházának szoros kapcsolatát idézik fel. Itt a látogató korabeli divatlapok segítségével belelapozhat a 19. század második felének elit divatéletébe. A következő teremben a bécsi éveket mutatjuk be. A terem fő attrakciója a híres-hírhedt női párbaj, amelyben a legenda szerint Paulina gróf Kielmanseggnével vívott meg – fedetlen felsőtesttel.

E kiállításrész Paulina von Metternichet, mint a modern, „sokdimenziós”, összetett személyiségű nő életét összegzi, és ad a látogatónak egy összképet.

A sors különös játéka folytán a leghíresebb magyar fogathajtó lánya, Metternich-Sándor Paulina földjén, a Bajnához közeli somodorpusztai birtokon került elő a legdíszesebb római kori, pannóniai kocsidísz-együttes. A kiállításra elkészült magának a nagyszerű bronz veretekhez tartozó kocsinak a teljes körű virtuális rekonstrukciója.

visual guide

A bajnai Sándor-Metternich-kastély „Ördöglovas kastélya” című kiállításán háromnyelvű alkalmazás vezeti végig a látogatókat, amelyhez a helyszínen bérelhetnek tabletet, illetve letölthetik az alkalmazást saját okostelefonjukra is (Android és iOS platformra). A kiállításvezető az épület története mellett bemutatja a kastélyhoz köthető jeles személyeket, kiállítási tárgyakat is. A látogató a tablókon olvasható információk mellé további képeket, szöveges tartalmakat is elérhet az alkalmazás segítségével, de hangos tárlatvezetésként (audio guide-ként) is használható a program.

A kiállításvezető több tematikus útvonalat tartalmaz, amelyek közül választhat az érdeklődő:
Építéstörténet – a kastély múltja | Metternich-Sándor Paulina bemutatása | Sándor Móric gróf, az Ördöglovas bemutatása és gyermekeknek szóló kiállításvezető is elérhető.

Széchenyi ikon