Kávézó - Bajna

Paulina Kávézó

A kastély urasági nagykonyhája híres volt a bajnai kastélyban. Az egykori főúri konyha romjaiban fennmaradt berendezését a 19. század második felében alakították ki.

Sándor Móric halála után a kastélyt Paulina hercegné örökölte, aki 1896-ban modernizálta a konyhát, és bevezette a gázvilágítást.

A konyhatérben megmaradt középen az épített, lábazatos, csempével borított takaréktűzhely lenyomata a kék csempeburkolat fragmentumaival és a füstelvezető kémény részleteivel, valamint a takaréktűzhely középrészét alkotó cukrászsütő falazatának csonkjai. A téglából falazott, csempével burkolt, füstjáratos és zárt rendszerű takaréktűzhelyeket fával fűtötték, a tűztér fölött pedig lapos, vaslemezből készült sütőlap helyezkedett el.

A konyha megmaradt maradványai segítenek elképzelni és átélni a kastélyban folyó életet: a hatalmas konyhában sürgölődő alkalmazottakat, az ételek illatát, az antik motívumokkal díszített falak között a kisasszonyok csevegését teázás közben, míg a férfi vendégek a kártyaszobában vagy a biliárdteremben múlatják az időt.

A kastély megújult kávézójában modern asztaloknál és székeken foglalhat helyet a látogató.

A Metternich családról elnevezett fantázia édességekkel, az Ördöglovas szelettel (duplacsokis kevert tészta csokoládé darabokkal, étcsokis ganache, meggyes réteg, tejcsokis mousse), a Paulina pohárkrémmel (zabkeksz mézzel és csokoládéval, vaníliás tejszínnel, málnaszósszal, mascarponés tejszínnel díszítve), valamint egyedi kézműves süteményekkel várják a látogatókat a kávézóban, ahol kávékülönlegességek is kóstolhatók.

A Paulina kávézó a kastély nyitvatartási idejében belépőjegy nélkül is nyitva áll a kastélyba betérők előtt.

Széchenyi ikon