Köszöntő - Bajna

köszöntő

Tisztelt Látogató!

Köszöntjük a bajnai Sándor–Metternich-kastély látogatóit a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft., valamint a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram nevében.

A Nemzeti Kastélyprogramban és Nemzeti Várprogramban értékmegőrzés történik tartós megoldásokkal. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy ne csak az épületek helyreállítása, hanem újjászületésük is megvalósuljon, ne csak a fizikai, hanem a szellemi rehabilitációjukra is sor kerüljön.

A Hild József tervei alapján klasszicista stílusban átépített, mára kívül-belül megújult hófehér bajnai kastély egykor az Ördöglovas, vagyis gróf Sándor Móric és családja otthonául szolgált. A lélegzetelállító lovaskalandjairól híres gróf a legenda szerint egy alkalommal saját kastélya erkélyéről is leugratott, és az épületben is gyakran lovon járt. A megszépült főépület új, élményalapú, interaktív tárlata modern szimulációs eszközök segítségével vonja be a látogatót Sándor Móric hajmeresztő lovas ugratásaiba és kalandjaiba. A kastély későbbi örököse, Metternich-Sándor Paulina is apja nyomdokaiba lépett hírnévszerzés tekintetében: ő diktálta a divatot a 19. századi Párizsban, divatklubot alapított Bécsben, Richard Wagner neki ajánlotta egyik darabját, és Edgar Degas is megfestette őt. A dámák utánozták öltözködését, kifinomult stílusát. A bajnai kastély felújított termeiben beleshetünk Paulina elegáns ruhatárába is.

A nagytermekben látható falfestmények, amelyeket a milánói Scala díszlettervezője, Alessandro Sanquirico alkotott, a műemlék épület különleges díszei. Az Etruszk terem díszítéséhez etruszk vázák mintái szolgáltak alapul, a Raffaello terem mennyezetképét Raffaello vatikáni loggiájának groteszkjei ihlették. Az 1970-es években úgy mentették meg a pusztulástól ezt a hatalmas mennyezetképet, hogy aprólékos munkával teljes egészében leválasztották a beázott födémről. A restaurált alkotás több mint 40 év után kerülhetett vissza eredeti helyére. Érdemes megcsodálni ezt a remekművet, amely napjainkban is abban a formájában látható, ahogyan az Ördöglovas is látta.

Kellemes kulturális időtöltést kívánunk!

dr. Virág Zsolt

Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

végrehajtásáért felelős miniszteri biztos – Miniszterelnökség

Glázer Tamás

ügyvezető igazgató

NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Széchenyi ikon